information
GÖZ KAPAĞI PLASTİK AMELİYATI (=BLEFAROPLASTİ)
1. Ameliyatın amaçları nelerdir?
Göz kapağı plastik ameliyatının amacı, göz kapaklarında sarkma yaratan fazlalık yağ dokusu, cilt ve kasların cerrahi olarak yeniden yapılandırılması veya çıkartılmasıdır. Bu ameliyat gözlerin yan kısmında bulunan “kaz ayağı” denen kırışıklıkları, göz etrafındaki koyu halkaları veya düşük kaşları düzeltmek için yapılmaz. Ptozis denen üst göz kapağı gerçek düşüklüğünü yok etmek için de yapılmamaktadır. Bu durum için ayrıca göz kaslarına müdahele etmek gereklidir (aynı ameliyat sırasında yapılabilir). Aynı zamanda sarkma yapan cilt kısmı eğer görme alanını kısıtlayacak kadar büyükse bu sorun da bu ameliyatla giderilmektedir.
2. Ameliyat sonrası beklenen görünüm nasıldır?
Şişme, asimetrik morarma, geçici olarak göz yaşının salgısının artması, göz kapaklarının veya konjunktivanın şişmesine bağlı gelişen “kuru göz sendromu”na karşı yapay gözyaşı damlaları gereksinimi, kaşıntı ve görmede bulanıklık, göz kapağını kapatırken gerginlik, üst ve alt göz kapaklarında ince bir yara izi oluşumu, sklera (göz beyazı) biraz daha belirgin görülmesi, göz kapağı ve kesi yerinde muhtemel küçük asimetriler. Ameliyat sırasındaki bazı manevralara bağlı geçici bir süre için göz kenarları biraz yukarı kalkık olabilir.
3. Ameliyattan önce uyulması gerekenler nelerdir?
a. Cerrahiden 2 hafta önce:
- Aspirin, ibuprufen veya E-vitamini içeren ilaçlardan uzak durunuz. Eczaneden veya doktordan bir ilaç alırsanız bu konuyu hatırlatmanız çok önemlidir. Birçok ağrı kesici ve soğuk algınlığı ilaçları bu maddeleri içermektedir. Vermidon, Novalgin gibi ağrı kesiciler gereğinde kullanılabilir.
- Sigara, pipo ve puro gibi nikotin içeren tüm tütünlerden uzak durumuz. Nikotin sağlıklı kan dolaşımını ve sonuçta da başarılı bir ameliyat sonucunu etkileyebilir. Ayrıca eğer anestezi alımı sırasında sizi daha yüksek bir risk grubuna sokar.
- C vitamini günde üç kez 1000 mg olarak alınabilir. Çünkü C vitamini yara iyileşmesine yardımcıdır.
b. Cerrahiden 1hafta önce:
- Laboratuvar, EKG , gerekirse akciğer filmi ve göz muayenesi yapılmalıdır. Bu testler ameliyattan once ya muayenehaneye getirilmeli veya fakslanmalıdır
- EĞER HAMİLELİK OLASILIĞI VARSA AMELİYAT ERTELENİR..
- Alkol almayı kesiniz.
c. Ameliyattan bir gün önce:
- Eğer ameliyatın kesin zamanı ve yeri konusunda emin değilseniz lütfen 232-4631163 numaralı telefonu arayınız.
- GECE YARISINDAN SONRA HİÇBİR ŞEY YİYİP İÇMEYİNİZ (SU VE SAKIZ DAHİL). EĞER AMELİYATINIZ ÖĞLEDEN SONRA İSE SABAH 07.00 GİBİ ERKEN BİR SAATTE YAPILAN HAFİF BİR KAHVALTININ ARKASINDAN AMELİYATA KADAR TAM ORUÇLU GİBİ DAVRANINIZ. EĞER BU KURALA UYULMAZSA AMELİYAT ERTELENEBİLİR. Eğer sürekli kullanılan tansiyon, şeker ilacı gibi ilaçlar varsa bunlar bir yudum su ile çok erken alınabilir.
d. Ameliyat günü:
- Ameliyatin yapılacağı __________________ Hastanesi resepsiyonuna saat _____ ‘te gidiniz. Sizi odanıza yerleştireceklerdir.
- Ameliyat sabahı duş alabilirsiniz. Ancak makyaj yapmayınız, saç spreyi veya jöle, oje kullanmayınız.
- Baş üzerinden giyilen kıyafetlerden uzak durunuz. Eşortman veya pajama gibi rahat bir kıyafet giyiniz. Ameliyathaneye sizi alırken eğer genel anestezi yapılacaksa ayrıca bir kıyafet giydirilecektir.
- Yüzük, kolye gibi takılar takmayınız ve yanınızda çok değerli eşyalar getirmeyiniz.
- Eğer ağız içinde protezler varsa ve genel anestezi uygulanacaksa çıkartılmalıdır.
4. Lokal anestezi ile mi yapılır ?
Hastanın tercihine göre lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Heyecanlı kişilerde veya başka ameliyatlarla birleşitirildiğinde genel anestezi ile yapmakta yarar vardır.
5. Cerrahi ile ilgili ilk basamaklar nelerdir ?
Üst göz kapaklarındaki fazlalık yaratan cilt fazlası dikkatle ölçülerek işaretlenir. Alt göz kapağında da kesi yeri işaretlenir. Uyuşturmak ve kanamayı azaltmak için üst ve alt göz kapaklarına lokal anestezik madde verilir. Yeterli bir süre bekledikten sonra üst göz kapağında önceden işaretlenmiş çizgilerden kesi yapılarak fazlalık cilt çıkartılır. Duruma göre ciltaltından sınırlı miktarda kas demetleri çıkartılabilir. Daha sonra göz bölmesine (=orbital septum) ulaşılır. Orta kısım ve buruna yakın kısımda fıtıklaşma yapan yağ dokusu varsa genellikle çıkartılır. Kanama kontrolü koter kullanılarak yapılır. Cilt dikişle kapatılır. Aynı işlemler diğer göz kapağında da yapılır.
Daha sonar alt göz kapağında kirpiklerin 2-3 mm altından geçecek şekilde kesi yapılarak kaslar da geçilir ve göz bölmesine (=orbital septum) ulaşılır. Eğer yan, orta ve burun tarafında fıtıklaşma yapan yağ dokusu varsa çıkartılır. Göz altı kaslara asma işlemi yapılır. Cilt ve kas fazlası çıkartılır. Kesi yeri dikilir. Aynı işlemler diğer göze de uygulanır.
Genç hastalarda cilt ve kas çıkartma söz konusu değilse ve sadece yağ fıtıklaşmasına müdahele edilecekse göz kapağının göze bakan kısmından da müdahele edilebilir.
Ameliyat sonrası ödem ve renk değişikliğini en aza indirmek için gözlere soğuk uygulaması yapılmaktadır. Dikişler 4-5 günde alınmaktadır.
6. Göz kapağı cerrahisi sonrası uyulması gereken kurallar nelerdir?
- Baş yüksekte olmak üzere sırt Üstü veya yana doğru yatarak uyuyunuz.
- Göz kapağı ameliyatı genellikle çok az bir ameliyat sonrası ağrıya yol açar . Eğer belirgin bir ağrı ısrar ederse lütfen hemen bizi arayınız.
- İstediğiniz takdirde günde 6 kez olmak üzere ve her seferinde 20-30 dakika süre ile gözlerinizin üzerine soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
- Aspirin veya aspirin içeren ağrı kesiciler kullanmayınız. Novaljin ve Vermidon gibi diğer ağrı kesiciler rahatlıkla kullanılabilir.
- Okuma ve televizyon seyretme için istediğiniz kadar gözlerinizi kullanabilirsiniz.
- Size verilen merhemi günde 2 kez ameliyat yeri üzerine uygulayınız. Ancak tutumlu olunuz ve sadece kesim yeri üzerine az miktarda uygulayınız.
- En az iki hafta süre ile kontak lenslerinizi kullanmayınız. Kontak lensleri takarken veya çıkarken göz kapakları çekildiğinden yara iyileşmesi üzerine olumsuz etki yapabilir.
- Bilinen göz kalemi veya göz çevresi şekillendirici gibi makyaj malzemelerini tarafımızdan söylenmediği sürece 10-14 gün süre ile kullanmayınız. Alt göz kapağındaki morarmalara karşı hafif bir makyaj uygulaması kabul edilebilir. Göz kapaklarını ve kesim yerlerini lütfen çekmeyiniz.
- Göz akında herhangi bir kırmızılık bir morarma şeklidir ve erken iyileşme sürecinde ortadan kaybolacaktır.
- En az 3 hafta süre ile aşırı egzersiz veya spor yapmayınız.
- Ameliyattan sonra dikişlerin alınması yapılan ameliyata uygulanan dikiş malzemesine cildin tipine ve kalitesine göre değişmektedir. Bu konuda size verilen bilgilere göre hareket ediniz.
7. Göz kapaği plastik ameliyati sonrası olası komplikasyonlar nelerdir?
Mümkün olan en iyi cerrahi sonucu elde etmek için ameliyatınız en emin şekilde gerçekleştirilecektir. Büyük bir olasılıkla cerrahi sonrası da önemli sorunlar yaşanmadan yara iyileşmesi olacaktır.
Ameliyata bağlı olarak başarısız sonuç riski, bilinen veya önceden bilinemeyen nedenlere bağlı olarak komplikasyonların ortaya çıkabileceği konusunda bilgilendirilme hakkınız vardır. Kişiler cilt yapısı, doku, dolaşım, yara iyileşmesi ve anestezik ilaçlara karşı reaksiyonlarda farklılıklar gösterdiği için sonuç veya muhtemel komplikasyonlar açısından bir garanti verilememektedir.
Aşağıdaki komplikasyonlar tıbbi literatürde bildirilmiştir. Çok nadiren ortaya çıkan bu durumlar burada sizi korkutmak amacıyla değil, ancak bilgilendirme amacıyla sıralanmıştır. Bu şekilde bu ameliyat hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız hedeflenmiştir.
Yara ayrılması: Dikişler alındıktan sonra kesi çizgisi hizasında yara dudaklarının ayrılmasıdır.
Enfeksiyon: Çok nadirdir, ancak ortaya çıkabilir.
Epifora: Aşırı göz yaşı yapımı veya göz yaşı kanalının tıkanmasına bağlı yanaklardan aşırı göz yaşı akması.
Kornea hasarı: Direk travma veya göz küresinin kapaklar tarafından tam örtülememesine bağlı oluşmaktadır. Genellikle önlenebilir, fakat diğer göz sorunlarında olduğu gibi göz hastalıkları muayenesi gerektirebilir.
Telenjiektazi: (Görünen yüzeyel küçük kan damarları) – Önceden var olan lezyonların sayı ve boyları artabilir.
Skarlaşma: Keloid skarları ( ciltten kabarık yara iyileşmesi) çok nadirdir, fakat yara iyilşmesi gözle görülebilen bir iz bırakabilir.
Pigmentasyon: Nadiren koyu renk cildi olana hastalarda morarmaya bağlı olarak cilt renginin koyulaşması, normal iyileşme sürecini aşabilen uzun bir süre varlığını koruyabilir.
İnkluzyon kistleri: Kesi çizgisinin içinde veya kenarında küçük beyaz kistler.
Ameliyat sonrası kırışıklık:
Hematom: Göz küresinin veya cildin arkasında kan toplanması.
Göz kapakları asimetrisi: Genellikle önceden var olan bir asimetriyi ortaya çıkarır.
Lagophthalmos: Göz kapaklarını kapatmada güçlük. Genellikle ameliyattan sonra sıktır ve geçicidir, ancak bazan kalıcı olabilir.
Kirpiklerin seyrelmesi: Çok nadirdir.
Ptosis: Üst göz kapağının düşük olması.
Görüntünün değişmesi: Genellikle geçicidir. Çok nadiren kalıcı olabilir.
Enophthalmos: Göz kürelerinin göz çukuruna doğru geri çekilmesi özellikle göz küreleri derinde yerleşmiş kişilerde olabilir.
Keratoconjunctivitis sicca: Kuru gözler.
Ectropion veya scleral show:– Göz kapağının aşağı doğru çekmesi veya gözün şeklinin değişmesi
Cilt beslenme bozukluğu: Çok nadirdir. Genellikle bir deri yaması eklemesine gerek duyulmadan iyileşir, bazan çok nadiren deri yaması gerekebilir.
Sekonder blefaroplasti: Nadiren aşırı düzeltme veya az düzeltme nedeniyle ikinci bir göz kapağı estetik ameliyatı gerekebilir.
Ameliyattan sonra eğer bir komplikasyon veya istenmeyen bir sorun ortaya çıkmışsa, bir rötüş işlemi ameliyattan 6 veya 12 ay sonra yapılabilmektedir.