information
Gamzeli yanaklar birçok kültürde gençlik, sevimlilik ve çekicilik sembolü sayılır ve yaygın bir genetik özelliktir. Gamze, cildin herhangi bir yerinde gözle görünür girintiye verilen addır. Yanaklardan sonra en sık rastlanan bölge çenedir.
Yüz gamzeleri iki yanakta da ortaya çıkar ama çenede de oluşabilirler ve genelde, kasların kullanılma şeklinden dolayı kişi gülümseyene kadar görülebilir değildir. Ama bazı kişilerin tek tarafında gamzesi olur ve bazı kişiler bu fiziksel özelliği oldukça çekici bulur.
Ülkemizde de kız çocuklarına isim olarak konmasından ve şarkılara konu olmasından da açıkça belli olduğu gibi gamze beğenilen, istenilen bir özelliktir.
Vücudun neresinde yer alırsa alsın her gamze kas veya bağ dokusunda meydana gelen deformite nedeni ile ortaya çıkar
Yanak gamzelerinin (fovea buccalis) görülme sıklığı kadınlarda ve erkeklerde eşittir. Embriyonik gelişim sırasında bir yüz kasının düzensiz büyümesi nedeni ile ortaya çıkan genetik bir deformitedir. Gülme sırasında dudakları kenarlardan yukarı çekmekle görevli olan yüz kası (zygomaticus major kası) ikiye ayrılmış ve bu iki bölüm arasında yanak derisi ile kaplı minik bir boşluk kalmıştır. Bu deformiteye sahip olan kişi, gülmek için kaslarını gerdiğinde, hayranlık uyandıran çukurlar oluşur. Zamanla, yüz kasları yavaş yavaş esneyebilir, o yüzden bazı kişilerde gamze gençken olur ama yaşlandıkça onları kaybederler.
Eğer doğuştan gamzeleriniz yoksa, ameliyat olmadan kalıcı gamzelere sahip olmanız mümkün değildir.
Gamze oluşturma ameliyatı da denilen bu prosedür lokal anestezi ile uygulanan basit bir işlemdir. İşlemden önce hastamız ile konuşarak yüzü için uygun bir nokta işaretleyerek gamzenin yapılacağı kısmı belirliyoruz.
İşlem yanağın iç kısmında küçük bir kesi yapılarak ve yanak kasında ufak bir işlem gerçekleştirilerek doğal görülen bir gamze elde edilir. Yanağın iç kısmındaki kesik eriyen dikiş kullanılarak kapatılır. Bu kısa süren işlemden sonra hasta hayatına hemen kaldığı yerden devam edebilir.
İşlem ağzın iç kısmından yapıldığı için gözle görülebilen belirgin bir yara izi oluşmaz. Bu işlem kısa süren, genellikle ağrısız bir prosedürdür. Yaklaşık 10-20 dakika kadar sürer ve lokal anestezi ile ağız içi ve yanağın ilgili bölümü uyuşturularak yapılır. Gamzenin oturması 1- 4 haftayı bulmaktadır. Gamze kişinin istediği yere ve istediği boyutta uygulanabilir. Özellikle gülmezken de görülmesi istenmiyorsa sadece gülerken belli olur.
Gamze estetiği kısa sürede uygulanabilen, etkisi kısa sürede ortaya çıkan ve kalıcı bir yöntemdir.