Burun Estetiği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Burun Estetiği – Rinoplasti

Burun yüzün tam ortasında olduğundan dolayı, kişinin yüzüne bakıldığında en dikkat çeken, nefes ve koku alma gibi önemli fonksiyonları olan organıdır. Her burun kişiye özel karakteristik özellikler taşır, burunda yapılacak küçük değişiklikler dahi, yüz görünümünde belirgin değişiklikler yaratabilir. Burnunun şeklinden memnun olmayan kişiler, burunlarına yapılacak müdahalelerle burun şeklini değiştirebilirler.

Amaç

Estetik anlayışı zaman içinde değişime uğramıştır. Daha önceleri daha kalkık, estetik olduğu belli olan burunlar tercih edilirken günümüzde daha doğal, yüz hatları ile daha uyumlu burunlar tercih edilmektedir. Amaç kişinin istekleri ile uyumlu, yüz hatları ile uyumlu, fonksiyonlarını(nefes alma, koku alma)  yerine tam olarak getiren güzel burunlar oluşturmaktır.

Ameliyat Öncesi

Hangi yaşlarda yapılabilir?

Genellikle genç yaş gruplarında daha sık uygulanmaktadır. Buna karşın 60’lı yaşlardaki hastalarda da iyi sonuçlar elde edilebilmektedir. Kişinin gelişimine göre değişmekle birlikte genel kabul edilen kızlarda 17, erkeklerde 18 yaştır.

İlk görüşme

İlk görüşmede amaç, burnunuzla ilgili isteklerinizin dinlenerek, bu isteklerin yüzünüze uyumu değerlendirilecektir. Bu muayene sırasında burnunuzun fonksiyonlarını engelleyen sağlık problemleri de değerlendirilecektir ve bunlarla ilgili size çözüm önerileri sunulacaktır. Bu görüşme sırasında yüzünüzün çeşitli açılardan fotoğrafları çekilir ve bilgisayar ortamında fotoğraflar üzerinde değişiklikler yapılarak, hasta ve doktorun birbirlerini doğru anlayabileceği, beklentilerin ve elde edilecek sonuçların üzerinde uzlaşılabileceği bir ortam sağlanır.

Kişiye özel tasarım

Burun yüzün en karakteristik bölgelerinden biridir. Herkese aynı burnu yapmak yerine kişinin kendi karakteristik özelliklerine uygun, yüzün diğer beğenilen bölgelerine uyumlu burnu oluşturmak kişiyi ve doktorunu daha mutlu edecektir. Aynı zamanda burnun kişiye özel tasarlanması gerektiğinden yüzünüzün diğer bölgeleri ile ilgili burnunuzu ve yüzünüzü bütünleştirecek çözüm önerileri ve ek müdahaleler (çene, dudak gibi) size sunulur.

Ameliyat öncesi yapılması gerekenler

Güvenli cerrahi için ameliyat öncesi gerekli olan kan tahlilleri, EKG ve akciğer grafisi yapılır ve anestezi uzmanı tarafından tahlillerle birlikte anestezi riskleri açısından değerlendirilirsiniz.

Ameliyat

Doktorun ve kişinin isteklerine bağlı olarak, burnun uygunluğuna göre açık veya kapalı olarak gerçekleştirilir. Ameliyat süresi burunda yapılacak işlemlere göre değişiklik gösterebilir. Ameliyatın türü ve kullanılacak teknik ekipmanlar (piezo, tur, mikrotestere gibi) burundaki deformitelere ve kişinin isteklerine göre belirlenerek ameliyat öncesi hazır edilir ve ameliyat sırasında gerekli kısımlarda kullanılır. Ameliyat bitiminde burnunuzda yapılan işlemlere göre burun içi ve dışına gerekiyorsa tampon uygulanır. Gerekli kısımlara bantlama yapılır.

Ameliyat Sonrası

Ameliyattan sonra burnumdan nefes alabilecek miyim?

Ameliyattan çıkar çıkmaz burnunuzdan nefes alabilirsiniz. Burnunuza gerekli durumlarda konulan kanallı silikon tamponlar ile nefes yollarınız ameliyat bitiminden itibaren açık olacaktır.

Tampon alınırken ağrı olacak mı?

Ameliyattan sonra kullanılan tamponlar silikon ve kanallıdır. Eskiden kullanılan bez tamponlardan farklı olarak dokuya yapışmaz, kayarak kolayca çıkar. Bu nedenle ağrı, kişinin ağrı eşiğinden etkilenmekle birlikte, beklendik bir durum değildir.

Ameliyattan sonra nelere dikkat etmeliyim?

Ameliyattan sonraki dönemde en az 1,5 yastıkla başınız yukarıda olacak şekilde yatmanız gerekir. Bunun sebebi başınızın vücudunuza göre yukarıda olması ve ödemlerin daha hızlı düzelmesidir.

Doktorunuz tarafından önerilen hipertonik spreyleri günde 3-4 kez kullanarak burun pasajlarınızı nemlendiriniz. Kuruluk kabuklanma burnunuzdan nefes almanızı engelleyebilir. Spreyler ve nemlendirici krem sürmeniz kabuklanmanın azalmasına yardımcı olacaktır.

İlk hafta çiğneme eforu gerektiren sert ve sıcak yiyecekler tüketmemeniz burnunuzun zarar görmemesi ve ödemlerinin daha kısa sürede inmesi için gereklidir.

İlk 2 gün burun çevresine ve göz üzerine saatte bir 5-10 dakika uygulanacak soğuk jeller oluşabilecek şişlikleri azaltır ve çabuk düzelmesine yardımcı olur.

Ameliyattan 4 saat sonra yemek yiyebilirsiniz. İlk günler yumuşak gıdaları tercih etmeniz konforunuz açısından önerilir.

2 ay boyunca direkt güneş ışınlarından korunun, güneşe çıkacağınız zaman koruyucu güneş kremi kullanın, aksi halde hassaslaşan burun cildinizde lekelenmeler oluşabilir.

Ameliyattan sonra 2 ay gözlük kullanmamanız gerekir.

Ameliyattan sonra ilk ay efor gerektiren sporlardan uzak durmak gerekir.

Ameliyattan sonra burun üzerine konulan plastik ısı ile şekil verilebilen alçılar doktorunuz tarafından 1. Haftanın sonunda alınır.