information
Gözaltı morluğu nedir?
Gözaltı morluklarını gizlemek için her sabah makyaj hilelerine başvurmak zorunda kaldığını söyleyen hastalarımızın sayısı oldukça fazla. Gözaltı morluğu için uygulayacağınız evde yapılan kürlerden veya kozmetik uygulamalardan geçici ve üstelik pratik olmayan sonuçlar alırsınız. Bu sebeple sorunun nedenleri araştırılarak, en başta en etkili çözümüne odaklanmak en konforlu seçenek olacaktır.
Gözaltı morlukları neden oluşur?
Eğer uykunuzu alıyor almanıza rağmen sabahları bile, göz altlarınızda koyu halkalar mevcutsa, bu olağan dışı bir durumdur. Yorgunluk veya uykusuzluk, göz altında koyu halkalar için tek neden değildir.
Gözlerin altında koyu halkalar çeşitli nedenlerle oluşabilir.
İlerleyen yaşla birlikte genel olarak vücudun her yerinde gözlemlenen yağ, kas ve kemik kaybı, göz çevresinde kendini çok daha çabuk ve belirgin şekilde gösterir. Yaşlanma sürecinde doku kaybının doğal bir sonucu olarak kaybolan ve incelen yağ tabakası gözaltı morluğunu tetikleyebilir.
Gözaltı morluğunun bir başka nedeni ise, göz çevresi derisinin ve kan damarlarının genetik mirasla koyulaşma meyilli olmasıdır. Göz kapaklarının etrafını sarmalayan cilt dokusu vücudumuzun en ince derisine sahip bölgesidir. Söz gelimi diğer alanlarda 2 mm bir cilt kalınlığı varken, göz çevresi derisi sadece yaklaşık 0.5 mm kalınlığında bulunur. Derinin altından geçen kan kırmızı renk tonuna sahipken, bu incelmiş göz çevresi derisinde, ışık vasıtasıyla emilmesine ve mavimsi bir tonla yansıtılmasıyla ortaya çıkar. Yüzeye yakın damarlardan geçen kanın mavimsi bir tonla yansıması ise, zaten genetik olarak çok daha ince olan göz çevresinin mor ve mavimsi bir şekilde çevrelenmesiyle sonuçlanır. Ayrıca bu tarz bir incelik sorunu, ileri yaşlarda gözaltı torbalanmasının da nedenlerinden birisi olarak kabul edilmektedir.
Burun tıkanıklığı son derece hassas olan bu alanın cilt dokusunda renk değişikliğine sebep olabilir. Burun yapısındaki deviasyon veya herhangi bir tıkanıklık sağlayıcı durum, öncelikle burun estetiği operasyonlarıyla düzeltilmelidir. Bunun için, sorunun burnunuzdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenebilirsiniz. Burna tuzlu su çekip, nefes almanızı rahatlattın ve bunu birkaç gün boyunca tekrarlayın, hala morluklarınız devam ediyorsa, sorunun burundan kaynaklı bir durum olduğu düşünülebilir.
Ayrıca kronik böbrek rahatsızlıkları, alt göz kapağının altına oluşan bir alerji sonucunda da gözaltı morluklarının ortaya çıktığını gözlemleyebiliriz.
Sigara ve alkol, sağlıksız beslenme gibi sebeplerinde gözaltı morluğunu tetiklediğini biliyoruz.
Kısaca gözaltı morluklarının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yanaklardaki hacim kaybı
- Göz çevresindeki yağ dokusu eksikliği
- Alt göz kapağındaki gevşeklik
- Gözaltı cildindeki incelme
- Sigara ve alkol kullanımı
- Güneş hasarına bağlı hiperpigmentasyon
- Aşırı kahve ve çay tüketimi
- Uykusuzluk veya kaliteli uyku uyuyamama
- Dehidrasyon
- Hatalı beslenme
- Melazma
- Alerjiler
- Burun tıkanıklığı
- Egzama, tiroid gibi tıbbı nedenler
- Göz kan damarlarındaki venöz tıkanıklık
- Çevresel sorunlar
- Kalıtım
Gözaltı morluğu tedavileri
Gözaltı morluğu tedavileri bugün farklı medikal ve cerrahi uygulamalarla sorunun çözümlenmesine fayda sağlıyor. Gözaltı morluğu tedavisi için kliniklerimizde farklı protokolleri hastalarımıza sunarak, maksimum faydayı almalarını amaçlıyoruz. Gözaltı morluğunun tedavi edilmesinden önce bu sorunun neden kaynaklandığı araştırılır. Eğer bir başka tedavi edilebilir bir sorunun tetiklemesi ile oluşmuş gözaltı morluğunuz varsa, öncelikle asıl tetikleyicinin tedavi edilmesi gerektiğinin de vurgusu yapılır.