information
A. Amaçlar:
Yüzümüzde zaman içinde yağ tabakasında incelme ve sarkmalar nedeniyle, yeni kırışıklıklar oluşumu ve var olan çukurların derinleşmesi sorunlarıyla karşılaşırız. Bu tür sorunların daha iyi hale getirilmesi, yani yüzü biraz daha gençleştirme için dolgu uygulamaları nispeten daha kolay ve ameliyathane ortamı gerektirmeden yapılabilen uygulamalardır. Çok çeşitli dolgu maddeleri kullanan hekim tarafından kişinin isteğine bağlı olarak seçenek olarak sunulmaktadır. Bu gün için en sık kullanılan dolgu maddeleri hyaluronik asid içeren dolgulardır. İkinci sıklıkta kullanılan dolgu maddesi kişinin kendisinden alınan yağın yüze uygulanmasıdır. Her iki yöntem de yaygın kullanılmaktadır. Yağ uygulamasının avantajı daha fazla miktarda dolgunun daha ucuza kullanılabilmesidir. Dezavantajı ise kalıcılığının daha az güvenilir olması ve ameliyathane ortamı gerektirmesidir.
B. Müdahele (Hyaluronik asidli ürünler)
1. Bu ürün, bir enjektör aracılığıyla kırışıklık ve çukurlukları yok etmek veya azaltmak için yüzdeki çeşitli bölgelere uygulanmaktadır.
2. Enjeksiyonun rahatsızlığını azaltmak için cilde sürme veya enjekte etmek şeklinde anestezik madde uygulaması yapılabilir. Ayrıca soğuk uygulaması da yaparak ağrı azaltılmaya çalışılabilir. Son yıllarda çıkan bazı ürünlerin içinde ağrı kesici de bulunmaktadır.
3. Uygulama alanları öncelikle bir antiseptik sıvı ile yıkanmaktadır.
4. Dolgu maddesi, çok ince bir iğne kullanılarak yüz cildi altına enjekte edilen saydam bir jeldir.
5. Enjeksiyonun derinliği kırışıklıkların derinliği ve bulundukları yere göre değişmektedir.
6. Kırışıklığın yeri, derinliği ve tekniğe bağlı olarak birden çok enjeksiyon yapılabilir.
7. Her enjeksiyondan sonra, çevre dokuların konturunu şekillendirmek için düzeltme yeri kibarca masaj edilebilir.
8. Eğer tedavi edilen alan enjeksiyondan hemen sonra şişmişse kısa süreli buz uygulaması yapılabilir.
9. İlk tedaviden sonra istenen düzeltme düzeyine ulaşmak için ek dolgu tedavileri gerekebilir.
10. Arzulanan düzeltme seviyelerini koruyabilmek için periyodik rötüş enjeksiyonları yardımcı olmaktadır.
C. Riskler /Rahatsızlıklar
1. Çok küçük bir iğne kullanılacak olmasına karşın enjeksiyona bağlı reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Enjeksiyondan sonra şişme, ağrı, kaşıntı, renk değişikliği, morarma veya hassasiyet olabilir. Eğer Aspirin gibi kan sulandırıcı veya naproksen gibi ağrı kesiciler kullanıyorsanız enjeksiyon yerinde morarma veya kanama ile karşılaşabilirsiniz.
2. Bu reaksiyonlar genellikle birkaç gün içinde geçmektedir, nadiren 7-10 gün sürebilir.
3. Her enjeksiyonda olduğu gibi bu müdahelede de enfeksiyon riski vardır. Enjektör sterildir ve enjekte edilen maddelerle ilgili standart önlemler alınmıştır.
4. Enjeksiyondan sonra geçici olarak kabarıklıklar olabilir.
5. Bazı hastalarda enjeksiyon yerinde ek bir şişlik veya hassasiyet olabilir. Nadiren içi su dolu şişlikler olabilir. Bu reaksiyonlar bazen 2 hafta kadar sürebilir ve uygun vakalarda ağızdan kortikosteroid alımı veya başka tedaviler gerektirebilir.
6. Bu tür aşırı duyarlıklık gelişmiş kişilerde veya aktif enfeksiyon (kist, kırmızılık, sivilce gibi) durumlarında aynı dolgu maddesi daha sonar kullanılmamalıdır.
7. Dolgu tedavisinden sonra cilt yanıtına dayalı lazer ve kimyasal soyma gibi bir işlem düşünüyorsanız veya bu tür bir tedavi sonrası cilt tam olarak iyileşmemişse uygulama yerinde yangısal reaksiyon riski bulunmaktadır.
8. Uygulama alanındaki damarların etkilenmesine bağlı o bölgede ciltte renk değişikliklerinden deri kaybına kadar komplikasyonlar oluşabilmektedir. Hatta çok nadir olarak göz çevresi uygulamaları sonrası damar basısına bağlı körlük geliştiği bile bildirilmiştir.
9. Birçok kişi dolgu tedavisi sonrası memnun kalmaktadır. Ancak tüm kozmetik işlemlerde olduğu gibi tamamen memnun olacağınız garantisi yoktur. Kırışıklık ve çukurların tamamen yok olacağı veya aradığınız sonuca ulaşabilmek için ek tedavilerin gerekmeyeceği konusunda da garanti yoktur. Bunun iki nedeni vardır: Tüm dolgu uygulamaları aslında doğaya aykırı bir işlemdir ve ikinci olarak da her dokunun bu uygulamaya farklı bir reaksiyon geliştirmesi söz konusu olabilir. Dolgu maddlerinin etki süresi uygulandıkları bölgeye göre değişmekle beraber geçicidir. Ek tedaviler periodik olarak ve genellikle ortalama 6 ayda bir gerekecektir. Etkinin sürmesi için ek enjeksiyonlara gereksinim vardır.
10. Tedaviden sonra uygulama yapılan alanın şişlikler ve kızarıklıklar kaybolana kadar güneşe, ultraviyole ışınlarına ve aşırı soğuğa maruz kalma en aza indirilmelidir.
D. Yararlar
Yüz cildinde dolgu maddesi olarak kullanılan kollajen ve diğer maddelere oranla hyaluronik asid dolguların daha güvenli ve etkili olduğu gösterilmiştir. En uygun yer ve uygulama şekli seçildiğinde kozmetik etkisi ek bir uygulama gerekmeksizin 6 ay veya daha da uzun olabilmektedir.
E. Alternatifler
Bu tamamen gönüllü olarak kabul edilen kozmetik bir müdaheledir. Zorunlu bir tedavi değildir. Hassasiyet ve etki süresi değişken olan diğer alternatif tedavi yöntemleri sentetik kalıcı implantların yerleştirilmesi veya bakteri toksinleridir.
F. Masraf/Ödeme
Tedavinin masrafı tarafınızdan ödenecektir. Dolgu uygulamalarının büyük kısmı kozmetik amaçlı olduğundan devlet veya özel sigortalar tarafından geri ödeme yapılması söz konusu değildir.
G. Dolgu müdaheleri sonrası uyulması gereken kurallar:
- 6 saat kadar efor gerektiren fiziksel aktiviteden kaçınınız
- Tedavi edilen alana 6 saat kadar masaj yapmayınız
- Şişlik ve kızarıklık kaybolana kadar güneşte ve/veya soğukta dış mekan faaliyetlerinden kaçınınız
- Bir gece baş yüksekte olmak üzere sırt üstü ve/veya hafif yana doğru yatarak uyuyunuz
- Hafif ağrı durumunda Aspirin veya aspirin içeren ağrı kesiciler yerine Novaljin ve Vermidon gibi diğer ağrı kesiciler rahatlıkla kullanılabilirsiniz
- Retinoid veya glikolik asit gibi cilt bakım ürünlerini bir gün boyunca kullanmayınız